Kontakty a fakturace
Obsazení kuželny 2023–2024
Memoriál Honzy Majdana 2024
Jičínský pohár 2023 nere
Rumcajsova 60 veteránů 2023
Podpora oddílu
Sponzorství

Nikola Portyšová a Jan Bína z SKK Jičín vítězi Českého poháru!!

16. 3. 2015 | Dorostenci | Český pohár dorostu |

Skvělého úspěchu dosáhli ve finále Českého poháru dorostu mezi nejlepšími mladými kuželkáři a kuželkářkami republiky zástupci SKK Jičín Nikola Portyšová a Jan Bína.

Nikola Portyšová šla do finále z překvapivé vedoucí pozice s minimálním náskokem čtyř bodů na Ninu Brožkovou a hlavně devíti před českou jedničkou Natálií Topičovou, od které se očekával atak na vedoucí pozici. Nikola však svůj nejdůležitější individuální start kariéry zvládla ve velkém stylu. Na Olomoucké osmidráze ve vyrovnané finálové bitvě nenašla přemožitelku! Dosáhla jak nejlepších plných 381, tak dorážky 198 a jako jediná dokázala celých sto dvacet hodů zvládnout s jediným újezdem! Výsledných 579 shozených kuželek je jejím druhým nejlepším pohárovým výkonem, po domácím maximu 626! Druhá Veronika Wohlmutová ztratila na Nikolu sedm kuželek a ještě mohutně útočila na celkovou třetí příčku Niny Brožkové, které finále nevyšlo533. Bronz ale nakonec o pět bodů uhájila. Třetí příčku ve finále získala další hráčka Rokycan Lucie Varmužová 570. Natálie Topičová se musela spokojit se čtvrtou příčkou 565 a tím pádem druhou pozicí v konečném pohárovém účtování. Nikola Portyšová svůj náskok v čele Českého poháru nakonec navýšila na 21 bodů a potvrdila tak oprávněnost své další reprezentační pozvánky! Navíc se hráčka SKK Jičín může pochlubit také nejvyšším průměrem shozených kuželek 554,14 – čímž jen potvrdila své kralování! Druhá Topičová dosáhla na 553,57 ostatní hráčky se na toto duo dívaly již z uctivé vzdálenosti.

Jan Bína z SKK Jičín šel do finále dorostenců z druhé pozice se čtyřbodovým mankem na Jana Vařáka z Valtic a jen těsným náskokem jediného bodu na Filipa Bajera z Kosmonos a pěti bodů na Petra Hendrycha z Opavy. Bína, který má opravdu nabitý kalendář a prioritou jsou pro něj zápasy za mužský A tým SKK Jičín, se však dokázal plně zkoncentrovat na svůj výkon a prodat aktuální výbornou formu. Nikomu ze soupeřů nedal šanci a nejlepším výkonem celého finálového turnaje 591 bodů si přesvědčivě dokráčel pro pohárové prvenství! Nejlepší plné 386 a jen o kuželku druhá nejlepší dorážka 205 bodů vypovídají o přesvědčivém prvenství. Druhý ve finále skončil díky 580 shozeným kuželkám Josef Brtník z Kunžaku a třetí Petr Hendrych z Opavy 574, který se tak posunul na konečnou druhou příčku, na Bínu ztratil 17 bodů. Stejně jako Nikola Portyšová mezi dívkami, také Jan Bína 576,5 mezi chlapci dosáhl na nejvyšší průměr poražených kuželek ze svých pohárových startů. V tomto kritérii deklasoval zbytek startovního pole rozdílem třídy o více jak dvanáct kuželek! Hodně spokojený musí být také hořický Dominik Ruml, který do finále vstupoval ze šesté příčky a díky 554 shozeným ve finále, kdy se mu dařilo v dorážce, ale na nejlepší ztrácel v plných se posunul na konečnou pátou pozici a ta mu vynesla, stejně jako prvenství Janu Bínovi, pozvánku na soustředění reprezentace do Blanska!

Úspěšné trio, které skvěle reprezentuje Jičín a Hořice na nejvyšší kuželkářské úrovni, se navíc těmito výsledky v ČP nominovalo na Mistrovství České Republiky, kde rozhodně bude patřit do okruhu favoritů na medaile! Přejme ať se daří!